Website gebouwd door Intronet

bestellen

ISBN 9789059374225

€ 7,50

Share |

U kunt zich hier aanmelden als lid van het Genootschap Amstelodamum. U ontvangt dan voor € 50,- ieder jaar vier keer een maandblad en eenmaal een Jaarboek (224 pag), waarover u hier meer informatie vindt. U kunt Amstelodamum ook digitaal lezen, een abonnement is € 35,-, studenten betalen € 15,-

U kunt zich ook schriftelijk aanmelden:

Genootschap Amstelodamum
Antwoordnummer 10016 
2400 VB  Alphen aan den Rijn
(postzegel niet nodig)

Meer informatie vindt u op www.amstelodamum.nl

Amstelodamum 2015/1 jan-mrt

Maandblad voor de kennis van Amsterdam


In deze editie:

Frank van der Goes en het vrije woord

In 1886 nam de jonge Frank van de Goes het op voor de socialistische voorman Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846-1919) die wegens majesteitsschennis was aangeklaagd. De brochure die Van der Goes hierover publiceerde, veroorzaakte nogal wat ophef. Aan deze spectaculaire rel, waar destijds de kranten vol van stonden, is in de recente biografieën van de twee hoofdrolspelers, nauwelijks aandacht besteed. Bart Slijper onderzocht de kwestie.

Een museumzaal op Kalverstraat 73

Wie aan de Kalverstraat denkt, ziet over het algemeen winkels voor zich en geen monumenten. Toch staan er vele bijzondere gebouwen aan deze straat die de moeite van het bestuderen waard zijn. Tijdens de aanvraag voor een monumentenvergunning stuitte de afdeling Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam op een interieur van groot cultuurhistorisch belang. Een korte beschrijving door Pieter Vlaardingerbroek.

Frans Hals: de oude kapitein Soop en zijn zonen

Gedurende zijn lange en succesvolle carrière heeft de Nederlandse schilder Frans Hals talrijke portretten geschilderd. Van de ongeveer honderdnegentig catalogusnummers met portretten die Seymour Slive in zijn standaardwerk uit 1970-74 over de schilder met zekerheid aan Hals meende te kunnen toeschrijven, zijn er tot nu toe echter bijna honderdtwintig, dus meer dan de helft, niet geïdentificeerd. Frans Grijzenhout beschrijft in zijn artikel hoe dat zit.

En verder in dit maandblad: Remmelt Daalder over de Marnixstraat, het Amsterdam van Jan Bank en in de rubriek Amsterdamse notities: Hollanders van de Gouden Eeuw.

 


Verder verschenen in dit genre

Amstelodamum 2010/4 oktober-december Amstelodamum 2012/1 jan-mrt Amstelodamum 2011/1 januari-maart Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2012
Amstelodamum 2010/4 oktober-december
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2012/1 jan-mrt
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2011/1 januari-maart
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2012
104de Jaarboek Genootschap Amstelodamum
meer info   meer info   meer info   meer info
 Boekpresentatie 'Amsterdam streethearts'

woensdag 19 juli, The Queens'Head
Geplaatst: 14-07-2017

Op woensdag 19 juli presenteren wij het boek Amsterdam streethearts waarin fotografe Shirley Agudo de kleurrijke dragcultuur van Amsterdam heeft vastgelegd, in café The Queen's Head op de Zeedijk. Vanaf 19:30 bent u van harte welkom.lees verder

Expositie Amsterdam Streethearts

Foto's Shirley Agudo te zien bij IHLIA
Geplaatst: 12-07-2017

Amsterdam Streethearts, met ruim 400 foto's van de Canal Pride, Hartjesdag en de Drag Queen Olympics, verschijnt op 20 juli. Fotografe Shirley Agudo toont een aantal van de foto's uit het boek bij IHLIA in de Openbare Bibliotheek.

OBA, 3e etage, Oosterdokskade 143, te zien van 14 juli t/m 6 augustus 2017

 lees verder

Een Franse middag met Joseph Roth in De Brakke Grond

zaterdag 27 mei, 16:00 uur
Geplaatst: 16-05-2017

Op de 78e sterfdag van Joseph Roth presenteren wij nieuwe vertalingen van zijn werk door Els Snick. In 'In het land van de eeuwige zomer' portretteert Roth Frankrijk en de Fransen in talloze reportages, brieven en essays.

De boekpresentatie zal plaatsvinden in De Brakke Grond. M.m.v. Els Snick, Bart van Loo en Ilse Lazaroms. Met muziek van Stan Maris en Emile Van Helleputte. 


Een Franse middag met Joseph Roth in De Brakke Grond
lees verder

Ga naar archief