Website gebouwd door Intronet

bestellen inkijkexemplaar

ISBN 9789059374294

€ 19,99

Share |

Nu als voordelige paperback heruitgegeven

176 pagina's
19 x 25 cm
volledig in kleur
paperback
vormgeving Bart van den Tooren

Couperus Culinair

De lievelingsgerechten van Louis Couperus
José Buschman

Proef de fascinerende wereld van Louis Couperus. Roep de verloren tijd op met recepten uit Couperus' Den Haag, Italië en Indië. Maak zelf de vermouth americano waar hij zo graag aan nipte, schuif aan bij het Parijse soupertje van Lot en Elly uit Van oude menschen en beleef het Indië van Couperus met de heerlijkste rijsttafel.

In dit boek vind je alle recepten waar de fijnproever Couperus en zijn personages van hielden, gecombineerd met verrassende fragmenten uit Couperus' werk en schitterende foto's van bijzondere gerechten en locaties. Een deel van de recepten is afkomstig uit het Italiaanse kookboek van mevrouw Couperus-Baud, met daarin de lievelingsrecepten van haar man. Uit die recepten maakt Buschman een keuze, aangevuld met recepten uit het Haagse kookboek van Couperus' ouderlijk milieu en uit oude Indische kookboeken.

Met een voorwoord van Johannes van Dam: 'Deze collectie verhalen en recepten rond de tafel van Couperus is een ware goudmijn.'

José Buschman is historica en Couperuskenner. Ze publiceerde over Louis Couperus onder meer Zoo ik ièts ben, ben ik een Hagenaar en Een dandy in de Oriënt en is een van de oprichters van het Couperus Genootschap.

 

'Dankzij deze prachtige combinatie van literatuur en kookkunst kun je de sfeer rond het echtpaar Couperus letterlijk proeven.' - NBD

In Den Haag is het Louis Couperus Museum een bezoekje waard.

'Zo is Couperus Culinair een prachtig culinair tijdsbeeld geworden van de wereld rond 1900.  Een aanrader voor als je eens de geuren uit de keuken van begin vorige eeuw wilt opsnuiven.' koken.blog.nl

MET COUPERUS IN LUILEKKERLAND
‘Er komt geen eind aan de heerlijkheden; de pasteitjes met garnalen, de geroosterde duif, risotto alla Milanese, gefrituurde polenta, spinkrab en karamelpudding. Het is één groot Luilekkerland, te veel om op te noemen. Couperus Culinair is een heerlijk boek.' Coos Versteeg in Den Haag Centraal, vrijdag 24 mei 2013

‘Couperus Culinair is geen dagelijkse kost; het is een aantrekkelijk nostalgisch literair kookboek vol goedgekozen schitterende frisse fragmenten uit Couperus’ werk, fictie, en non-fictie. De recepten zijn aardige extraatjes. Buschman slaagt er vooral wonderwel in de elegante sfeer van 1900 op te roepen.' Peter Jacobs n De standaard der letteren, vrijdag 7 juni 2013

'Het is een geweldig boek, en "the proof is in the pudding", deze maal!' Sander Bink op de site rond1900.

'Couperuskenner José Buschman slaagt erin in een mengeling van eetweetjes over Couperus en het fin de siècle, culinair getinte citaten uit zijn romans en recepten uit de Indische, Franse en Italiaanse keuken tot één, zeer lezenswaardig geheel te kneden. (...) De handen gaan jeuken om zelf ook aan de slag te gaan met de recepten.' Ronald de Nijs op zestz.nl

Lees hier het interview met José Buschman op de culinaire site Zestz.


Liefhebbers van dit boek bestelden ook

  Verder verschenen in dit genre

Een dandy in de Oriënt Abonnement De Parelduiker Een dandy in de Oriënt Laat de nacht nooit eindigen
Een dandy in de Oriënt
Louis Couperus in Afrika
  Abonnement De Parelduiker
  Een dandy in de Oriënt
Louis Couperus in Afrika
  Laat de nacht nooit eindigen
Van discothèque tot rave
meer info   meer info   meer info   meer info
 



Bas Lubberhuizen onderscheiden

Oprichter van onze uitgeverij ontving Frans Banninck Cocq Penning
Geplaatst: 08-02-2017

De oprichter en naamgever van onze uitgeverij, Bas Lubberhuizen, ontving afgelopen maand een bijzondere onderscheiding: de Frans Banninck Cocq Penning. Deze onderscheiding wordt toegekend aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam. 


Bas Lubberhuizen onderscheiden
lees verder

Hans Rooseboom in het Stadsarchief

Autochromes in tentoonstelling Amsterdam 1900
Geplaatst: 16-12-2016

Zondag 18 december is conservator fotografie van het Rijksmuseum Hans Rooseboom te gast in het Stadsarchief Amsterdam om te vertellen over de wonderschone autochromes: een soort kleurendia's van rond 1910, uitgevonden door de gebroeders Lumiëre. Aanvang 15.00 uur, toegang gratis.



lees verder

Beurs van Bijzondere Uitgevers

Zondag 11 december in Paradiso
Geplaatst: 06-12-2016

Ongeveer 100 uitgevers van bijzondere boeken presenteren zich 11 december in Paradiso en natuurlijk is Uitgeverij Bas Lubberhuizen daar bij. We nemen de pareltjes uit ons fonds mee, zoals Joden op drift van Joseph Roth, de biografie van Ferdinand Bordewijk en zijn echtgenote door Elly Kamp en de laatste editie van literair-historisch tijdschrift De Parelduiker.
In de kelderfoyer van Paradiso is er een literair programma met onder anderen Elly Kamp en Arjen Fortuin.

Paradiso, 13-17 uur, entree € 3



lees verder

Ga naar archief