Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059372788

€ 19,50 - Bestellen niet meer mogelijk

Share |

184 pagina’s
circa 70 illustraties 
Twee wandelingen en één fietstocht

Dit boek is nog wel verkrijgbaar bij Boekhandel Los in Bussum.

Het beste mijner paradijzen

Wandelen door het Gooi met Van Eeden, Van Deyssel en anderen
Ronny Boogaart en Eric de Rooij

Dankzij de aanleg van de spoorlijn Amsterdam-Amersfoort in 1874 werd het Gooi een creatieve broedplaats voor schrijvers, schilders, wereldverbeteraars en dichters. Het werd ook een populaire streek voor veel Tachtigers. In dit boek volgen we vooral twee van hen, Frederik van Eeden en Lodewijk van Deyssel.
De wandel- en fietstochten in deze literaire reisgids voeren langs de laatste resten van Van Eedens utopie, de kolonie Walden in Bussum, en in Hilversum langs locaties uit de jeugd van Van Deyssel. In Baarn loopt de route langs het monumentale huis dat Van Deyssel cadeau kreeg van zijn vrienden, maar waar hij diep ongelukkig was. Onderweg ontmoeten we volop andere schrijvers en dichters.  Louis Couperus, Willem Kloos, Herman Gorter en Carry van Bruggen, maar ook tijdgenoten met een vergeten oeuvre. Welke dichter wurgde zijn vrouw met een laken? Wie speelde graag cricket? En waarom trok de schrijver Adriaan van Oordt in zijn hut op Walden middeleeuwse kleren aan?
Het beste mijner paradijzen biedt aan de hand van dagboeken, brieven, romanfragmenten en poëzie een (hernieuwde) kennismaking met de rijke Nederlandse literatuur aan het einde van de negentiende en het begin van de twintigste eeuw.

Ronny Boogaart is docent Nederlandse taalkunde en taalbeheersing aan de Universiteit Leiden.
Eric de Rooij is historicus en humanistisch raadsman. Eerder publiceerden ze Hart van mijn land ik ben terug. Een literaire wandeling door het Zeeland van Hans Warren.

In de media
'Dit verzorgde boek (mooie foto's, mooi gedrukt, tot in de puntjes verzorgde tekst)...' Marc van Oostendorp op Neder-L.

'In de mooie en informatieve reeks "Literaire wandelingen" is nu Het Gooi aan de beurt... De wandelingen verrassen door de bekende en minder bekende namen, gebeurtenissen en plaatsen die een rol speelden in het leven van deze bekende Tachtigers. Dit boekje geeft veel goed gekozen informatie uit dagboeken en gedenkschriften. De uitgave is rijk geïllustreerd met foto's en tekeningen uit de tijd rond 1900. Tekst en illustraties maken dit boekje al tot een kijk- en leesgenot voor er nog maar een stap van een wandeling is gezet.' - NBD / Biblion

Frederik van Eeden in bewegende beelden op Walden: klik op dit filmpje uit 1930 en kijk vanaf minuut 8.

En hier Lodewijk van Deijssel in bewegende beelden èn in geluid (wat de goede man zegt behoort niet bepaald tot het scherpzinnigst wat zijn geest heeft voortgebracht, het is 1934 - 'literatuur is een grondbestanddeel van het rasbewustzijn').


Verder verschenen in dit genre

Gerard Heineken Een dandy in de Oriënt Samuel Sarphati Verlangen zonder te weten waarnaar. Over Nescio
Gerard Heineken
De man, de stad en het bier
  Een dandy in de Oriënt
Louis Couperus in Afrika
  Samuel Sarphati
Van Portugese armenarts tot Amsterdamse ondernemer
  Verlangen zonder te weten waarnaar. Over Nescio
meer info   meer info   meer info   meer info
 Een Franse middag met Joseph Roth in De Brakke Grond

zaterdag 27 mei, 16:00 uur
Geplaatst: 16-05-2017

Op de 78e sterfdag van Joseph Roth presenteren wij nieuwe vertalingen van zijn werk door Els Snick. In 'In het land van de eeuwige zomer' portretteert Roth Frankrijk en de Fransen in talloze reportages, brieven en essays.

De boekpresentatie zal plaatsvinden in De Brakke Grond. M.m.v. Els Snick, Bart van Loo en Ilse Lazaroms. Met muziek van Stan Maris en Emile Van Helleputte. 


Een Franse middag met Joseph Roth in De Brakke Grond
lees verder

Wally de Lang bij Open Joodse Huizen

4 mei, 12:00 uur, café Waterlooplein
Geplaatst: 02-05-2017

Van de 114 personen die aan het Waterlooplein op de nummers 64-78 woonden, overleefden er slechts 10 de oorlog. Op 4 mei gaat historica Wally de Lang tijdens Open Joodse Huizen in gesprek met buurtgenoot Jacques Springer. De Lang schreef het bijzonder boek Waterlooplein. De laatste joodse bewoners van de nummers 64-78.lees verder

Bas Lubberhuizen onderscheiden

Oprichter van onze uitgeverij ontving Frans Banninck Cocq Penning
Geplaatst: 08-02-2017

De oprichter en naamgever van onze uitgeverij, Bas Lubberhuizen, ontving afgelopen maand een bijzondere onderscheiding: de Frans Banninck Cocq Penning. Deze onderscheiding wordt toegekend aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam. 


Bas Lubberhuizen onderscheiden
lees verder

Ga naar archief