Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789073978270

niet meer leverbaar

Share |

u i t v e r k o c h t

176 pagina's

De borrel is schaarsch en kaal geworden

Amsterdamse horeca 1940-1945
Paul Arnoldussen en Jolande Otten

Op 27 oktober 1938 richt de Duitse consul in Amsterdam zich tot zijn superieuren in Berlijn. Waarom worden Duitse voetballers en wetenschappers nog steeds ondergebracht in het Amsterdamse Carltonhotel? Weet men niet dat het daar wemelt van de joden, zodat het verblijf er bepaald onaangenaam is? Bovendien weigert de directie de Duitse gasten te ontvangen met Duitse vlaggen. Duitsland, vindt de consul, maakt zich hiermee volstrekt belachelijk!

 

Wijnhandel Kempinski neemt in haar assortiment een Hongaarse witte wijn op, voor klanten die principieel weigeren Duitse wijn te drinken. Dat de oorlog voor de deur staat, is dus ook in de horeca te merken. Dit boek beschrijft wat er aan het eind van de jaren dertig, maar vooral na mei 1940 veranderde in de Amsterdamse horeca. Hoe werden joodse klanten en joodse ondernemers weggewerkt? Wat kostte een borreltje in 1943 en op welke adressen kon je dat jaar nog een kalfsbiefstuk met champagne krijgen? Hoe zat het met de voedselbonnen? Aandacht is er ook voor de arbeidsomstandigheden van kelners, voor Nettee, het best smakende thee-surrogaat en, niet in de laaste plaats, voor de sfeer in de cafés.

 

 


De Duitsers werden zo vaak weggepest dat Seyss-Inquart openlijk met maatregelen dreigde. De rantsoenen werden gaandeweg kleiner en kleiner. Termen als 'bedelborrel' en 'fluisterkaart' raakten in zwang. Een horecavakblad schreef mismoedig: 'De borrel is schaars en kaal geworden.'


Jolande Otten is historica, Paul Arnoldussen redacteur van Het Parool.Boekpresentatie 'Amsterdam streethearts'

woensdag 19 juli, The Queens'Head
Geplaatst: 14-07-2017

Op woensdag 19 juli presenteren wij het boek Amsterdam streethearts waarin fotografe Shirley Agudo de kleurrijke dragcultuur van Amsterdam heeft vastgelegd, in café The Queen's Head op de Zeedijk. Vanaf 19:30 bent u van harte welkom.lees verder

Expositie Amsterdam Streethearts

Foto's Shirley Agudo te zien bij IHLIA
Geplaatst: 12-07-2017

Amsterdam Streethearts, met ruim 400 foto's van de Canal Pride, Hartjesdag en de Drag Queen Olympics, verschijnt op 20 juli. Fotografe Shirley Agudo toont een aantal van de foto's uit het boek bij IHLIA in de Openbare Bibliotheek.

OBA, 3e etage, Oosterdokskade 143, te zien van 14 juli t/m 6 augustus 2017

 lees verder

Een Franse middag met Joseph Roth in De Brakke Grond

zaterdag 27 mei, 16:00 uur
Geplaatst: 16-05-2017

Op de 78e sterfdag van Joseph Roth presenteren wij nieuwe vertalingen van zijn werk door Els Snick. In 'In het land van de eeuwige zomer' portretteert Roth Frankrijk en de Fransen in talloze reportages, brieven en essays.

De boekpresentatie zal plaatsvinden in De Brakke Grond. M.m.v. Els Snick, Bart van Loo en Ilse Lazaroms. Met muziek van Stan Maris en Emile Van Helleputte. 


Een Franse middag met Joseph Roth in De Brakke Grond
lees verder

Ga naar archief