Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789073978737

Bestellen is niet mogelijk

Share |


Achter het Boek 29
Uitgave van het Letterkundig Museum

Bezorgd door Leo Jansen & Jan Robert

272 pagina's
geïllustreerd

Altijd maar bijeenblijven

Brieven van Karel van de Woestijne aan C.A.J. van Dishoeck 1903-1929


De bijna tweehonderd bewaard gebleven brieven van Karel van de Woestijne aan C.A.J. van Dishoeck bestrijken ruim vijfentwintig jaar. Zij geven een goed inzicht in de verstandhouding van een van de belangrijkste Nederlandstalige dichters en een voor Vlaanderen zeer waardevolle Nederlandse uitgever in het eerste kwart van de twintigste eeuw. Van Dishoeck gaf onder meer het invloedrijke tijdschrift Vlaanderen uit en het werk van een niet gering aantal Vlaamse schrijvers, waarvan Van de Woestijne, Stijn Streuvels, Herman Teirlinck, August Vermeylen en Willem Elsschot de bekendste zijn. Van Van de Woestijne gaf Van Dishoeck tussen 1905 en 1929 een groot aantal bundels uit.

In de uitgave van de brieven is het ontstaan van een aantal van Van de Woestijnes bundels op de voet te volgen. Ook de gang van zaken bij Vlaanderen, waarvan Van de Woestijne een vooraanstaand medewerker was en zelfs een jaar redactiesecretaris, is tot en met de opheffing van nabij zichtbaar. Om die reden bevat deze uitgave bovendien een compleet register op dit tijdschrift. Daarnaast steekt Van de Woestijnes plannenmakerij telkens de kop op, en vormen zijn ziekten en geldgebrek (beide chronisch), zijn welhaast permanente staat van verhuizing en de gezinsbelevenissen vaste motieven. Van de Woestijne laat zich vaak van een onverwacht geestige kant zien, maar hij kan, als het hem uitkomt, ronduit afstandelijk zijn en Van Dishoecks bereidwilligheid tot het uiterste op de proef stellen.

De verstandhouding tussen de Vlaming en de Hollander, dichter en uitgever, is in eerste instantie zakelijk maar allengs meer vertrouwelijk en hartelijk, met de onvermijdelijke botsingen en verzoeningen van twee persoonlijkheden die vanuit een verschillende achtergrond en met uiteenlopende karakters uiteindelijk hetzelfde belang hebben: de literatuur.Boekpresentatie 'Amsterdam streethearts'

woensdag 19 juli, The Queens'Head
Geplaatst: 14-07-2017

Op woensdag 19 juli presenteren wij het boek Amsterdam streethearts waarin fotografe Shirley Agudo de kleurrijke dragcultuur van Amsterdam heeft vastgelegd, in café The Queen's Head op de Zeedijk. Vanaf 19:30 bent u van harte welkom.lees verder

Expositie Amsterdam Streethearts

Foto's Shirley Agudo te zien bij IHLIA
Geplaatst: 12-07-2017

Amsterdam Streethearts, met ruim 400 foto's van de Canal Pride, Hartjesdag en de Drag Queen Olympics, verschijnt op 20 juli. Fotografe Shirley Agudo toont een aantal van de foto's uit het boek bij IHLIA in de Openbare Bibliotheek.

OBA, 3e etage, Oosterdokskade 143, te zien van 14 juli t/m 6 augustus 2017

 lees verder

Een Franse middag met Joseph Roth in De Brakke Grond

zaterdag 27 mei, 16:00 uur
Geplaatst: 16-05-2017

Op de 78e sterfdag van Joseph Roth presenteren wij nieuwe vertalingen van zijn werk door Els Snick. In 'In het land van de eeuwige zomer' portretteert Roth Frankrijk en de Fransen in talloze reportages, brieven en essays.

De boekpresentatie zal plaatsvinden in De Brakke Grond. M.m.v. Els Snick, Bart van Loo en Ilse Lazaroms. Met muziek van Stan Maris en Emile Van Helleputte. 


Een Franse middag met Joseph Roth in De Brakke Grond
lees verder

Ga naar archief