Website gebouwd door Intronet

bestellen inkijkexemplaar

ISBN 9789059374737

€ 22,50

Share |

176 pagina's
20 x 22 cm
ca. 60 afbeeldingen
vormgeving Gijs Sierman


In de media
'Een 'wandelgids' met het gezag van een standaardwerk.' - Raymond Baan, Jordaan&GoudenReael

'Rob van Reijn en Maarten Hell hebben een rijk boek gemaakt vol verhalende anekdotes en kleurrijke beelden die de voormalige stadsgrens in zijn volle glorie tonen. (...) Een boek dat aanspoort om het leven rond de bolwerken te ontdekken, niet alleen vanuit je luie stoel, maar ook al wandelend.'
Ons Amsterdam

'De bolwerken komen weer tot leven.' – Het Parool

'De ommuurde stad is een fraai boek, waarin alle belangrijke informatie staat over de oude stadsmuur van Amsterdam en zijn bastions. De talrijke tekeningen, illustraties, kaarten en oude foto’s maken het boek tot een mooi en prettig leesbaar document. Extra mooi is dat het boek in de hand genomen kan worden tijdens een stadswandeling die begint op het Barentzplein en eindigt bij het Funenpark.' - Enne Koops, Historiek

'Dit rijk geïllustreerde boek nodigt uit om een wandeling van acht kilometer door het verleden te maken.' - Theo Toebosch, Toebosch' Eigen Tijdschrift

'Een schitterend, rijk geïllustreerd boekwerk. (...) De ommuurde stad is een ideaal boek om de stad te verkennen langs de uitleg van 1663.' - Kester Freriks

'In korte alinea’s worden anekdotes over de bastions, haar molens en haar bewakers verteld. [...] Het Amsterdamse centrum krijgt door deze historische bril beslist een ander uiterlijk.' - Marjolein Theunissen, cultuurbewust.nl

'Een heerlijk leesboek.' NBD

Beluister het interview met Rob van Reijn in De Ochtend (Radio 1, 24 januari 2014, aanvang na 33 min.) tijdens een wandeling langs voormalige bastions in Amsterdam.

De ommuurde stad

Langs de 17de-eeuwse bolwerken en stadspoorten van Amsterdam
Rob van Reijn en Maarten Hell

Het is nu moeilijk voor te stellen, maar in 1663 was Amsterdam omsloten door een vijf meter hoge stadsmuur. De acht kilometer lange vestingwal telde 26 bolwerken en 8 stadspoorten langs de huidige Singelgracht. Hier en daar zijn in de stad nog sporen te vinden.

De muur diende als verdedigingslinie en werd omgeven door een zestig meter brede gracht. Op de bolwerken stonden zware kanonnen en vanwege de ligging aan de rand van de stad waren de meeste ook voorzien van een molen. In de 19de eeuw verloren de muur en de bolwerken hun militaire functie en vanwege de stadsuitbreiding werden ze één voor één afgebroken. Daarmee verdwenen ook de molens.

De bekende mimespeler en amateur-historicus Rob van Reijn raakte gefascineerd door de verdwenen vestingwal en spande zich ervoor in dat er plaquettes werden gelegd op de plekken van de voormalige bolwerken. Hij legde samen met Maarten Hell de geschiedenis ervan vast in de vorm van een wandeling op de grens van de oude en de nieuwe stad.

Rob van Reijn (1929-2015) was mimespeler en oprichter van het Rob van Reijn Theater. In 2000 publiceerde hij Voetlicht en vetpotten. Roman over Jan van Well in en om de schouwburg. Maarten Hell publiceert over de geschiedenis van Amsterdam, en schreef onder andere (samen met Emma Los) het succesvolle Amsterdam voor vijf duiten per dag.

 

Deze uitgave is mede mogelijk gemaakt door: Stichting Charema, Stadsdeel Centrum - Gemeente Amsterdam, Bureau Monumenten & Archelogie en de Vrienden van Rob van Reijn.


Verder verschenen in dit genre

Ochenebbisj Samuel Sarphati Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2009 Amstel, het verhaal van ons bier
Ochenebbisj
Verhalen en geintjes over het Amsterdamse getto (1870-1925)
  Samuel Sarphati
Van Portugese armenarts tot Amsterdamse ondernemer
  Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2009
101ste Jaarboek van het Genootschap Amstelodamum
  Amstel, het verhaal van ons bier
meer info   meer info   meer info   meer info
 Boekpresentatie 'Amsterdam streethearts'

woensdag 19 juli, The Queens'Head
Geplaatst: 14-07-2017

Op woensdag 19 juli presenteren wij het boek Amsterdam streethearts waarin fotografe Shirley Agudo de kleurrijke dragcultuur van Amsterdam heeft vastgelegd, in café The Queen's Head op de Zeedijk. Vanaf 19:30 bent u van harte welkom.lees verder

Expositie Amsterdam Streethearts

Foto's Shirley Agudo te zien bij IHLIA
Geplaatst: 12-07-2017

Amsterdam Streethearts, met ruim 400 foto's van de Canal Pride, Hartjesdag en de Drag Queen Olympics, verschijnt op 20 juli. Fotografe Shirley Agudo toont een aantal van de foto's uit het boek bij IHLIA in de Openbare Bibliotheek.

OBA, 3e etage, Oosterdokskade 143, te zien van 14 juli t/m 6 augustus 2017

 lees verder

Een Franse middag met Joseph Roth in De Brakke Grond

zaterdag 27 mei, 16:00 uur
Geplaatst: 16-05-2017

Op de 78e sterfdag van Joseph Roth presenteren wij nieuwe vertalingen van zijn werk door Els Snick. In 'In het land van de eeuwige zomer' portretteert Roth Frankrijk en de Fransen in talloze reportages, brieven en essays.

De boekpresentatie zal plaatsvinden in De Brakke Grond. M.m.v. Els Snick, Bart van Loo en Ilse Lazaroms. Met muziek van Stan Maris en Emile Van Helleputte. 


Een Franse middag met Joseph Roth in De Brakke Grond
lees verder

Ga naar archief