Website gebouwd door Intronet

bestellen

ISBN 9789059372986

€ 15,-

Share |

Omvang          128  pagina’s
Formaat          15 x 21 cm
Illustraties        circa 90 foto’s in kleur
Uitvoering        paperback
Vormgeving     Gijs Sierman

 

De Nieuwezijds Kolk en de Nieuwendijk in dertiende-eeuws Amsterdam

Een archeologische speurtocht
Theo Toebosch

De Amsterdamse stadsarcheologen proberen bij opgravingen zo exact mogelijk te dateren wanneer een woning of werkplaats gebouwd werd of wanneer een gebruiksvoorwerp werd vervaardigd. De technieken die daarbij worden gebruikt worden steeds verder verfijnd en zodoende werpt de archeologie steeds vaker een nieuwe blik op de Amsterdamse geschiedenis.

Theo Toebosch neemt een aantal opgravingen in Amsterdam tussen 1979 en 1994 onder de loep en beschrijft zeer toegankelijk de feiten en werkwijzen. Over een van die opgravingen was in 1994 veel te doen. Toenmalig stadsarcheoloog Jan Baart maakte toen bekend dat hij aan de Nieuwezijds Kolk de resten had blootgelegd van het Kasteel van de Heren van Amstel, dat daar eind van de twaalfde eeuw gebouwd zou zijn. Daarmee voegde hij in één klap 100 jaar toe aan de geschiedenis van Amsterdam. Baart moest later bakzeil halen, maar daarmee was het laatste woord over de muurresten niet gezegd.

De vondsten van de Nieuwezijds Kolk, de Nieuwendijk en de Warmoesstraat worden nu voor het eerst per opgraving gepresenteerd. In de toelichting wordt hun betekenis geschetst voor de vroegste geschiedenis van Amsterdam.

Uit de pers:
'Toebosch beschrijft het spannende onderzoek meelevend, maar met ontspannen wetenschappelijke distantie, en vooral buitengewoon helder.' Ons Amsterdam

'Archeoloog en journalist Toebosch is in dit geslaagde boekwerk volop bezig om wetenschappelijke grenzen te verkennen. Hij bedenkt meer uitdagende theorieën over de pre-stedelijke nederzetting dan te lezen is in het vierdelige standaardwerk Geschiedenis van Amsterdam.'
Nederlandse Bibliotheekdienst

Lees hier de bespreking van Jona Lendering op zijn weblog Mainzer Beobachter.


Verder verschenen in dit genre

Laat de nacht nooit eindigen Onverslijtbaar Samuel Sarphati Amsterdam! (ENG)
Laat de nacht nooit eindigen
Van discothèque tot rave
  Onverslijtbaar
Verhalen over het leven in Amsterdam
  Samuel Sarphati
Van Portugese armenarts tot Amsterdamse ondernemer
  Amsterdam! (ENG)
Old Photographs 1947-1970
meer info   meer info   meer info   meer info
 Boekpresentatie 'Amsterdam streethearts'

woensdag 19 juli, The Queens'Head
Geplaatst: 14-07-2017

Op woensdag 19 juli presenteren wij het boek Amsterdam streethearts waarin fotografe Shirley Agudo de kleurrijke dragcultuur van Amsterdam heeft vastgelegd, in café The Queen's Head op de Zeedijk. Vanaf 19:30 bent u van harte welkom.lees verder

Expositie Amsterdam Streethearts

Foto's Shirley Agudo te zien bij IHLIA
Geplaatst: 12-07-2017

Amsterdam Streethearts, met ruim 400 foto's van de Canal Pride, Hartjesdag en de Drag Queen Olympics, verschijnt op 20 juli. Fotografe Shirley Agudo toont een aantal van de foto's uit het boek bij IHLIA in de Openbare Bibliotheek.

OBA, 3e etage, Oosterdokskade 143, te zien van 14 juli t/m 6 augustus 2017

 lees verder

Een Franse middag met Joseph Roth in De Brakke Grond

zaterdag 27 mei, 16:00 uur
Geplaatst: 16-05-2017

Op de 78e sterfdag van Joseph Roth presenteren wij nieuwe vertalingen van zijn werk door Els Snick. In 'In het land van de eeuwige zomer' portretteert Roth Frankrijk en de Fransen in talloze reportages, brieven en essays.

De boekpresentatie zal plaatsvinden in De Brakke Grond. M.m.v. Els Snick, Bart van Loo en Ilse Lazaroms. Met muziek van Stan Maris en Emile Van Helleputte. 


Een Franse middag met Joseph Roth in De Brakke Grond
lees verder

Ga naar archief