Website gebouwd door Intronet

ISBN 9789059372672

UITVERKOCHT

Share |

336 pagina’s
Circa 200 full colour illustraties

Bekijk of download hier de
Nederlandse tekst van de
negen inleidende hoofdstukken.

In de media
"5 sterren. Absoluut." - video review van Erik Lambooy.

Lees hier de recensie van Theo Toebosch die 4 februari 2012 verscheen in Elsevier.

Lees hier het artikel van Ton Damen in Het Parool van 13 februari 2012.

Amsterdam Ceramics

A city’s history and an archaeological ceramics catalogue 1175-2011
Jerzy Gawronski (ed.)

Aardewerk is het meest wijdverspreide gebruiksgoed op aarde – voor de komst van plastic in ieder geval. Er werden al vroeg borden, kruiken en kopjes van vervaardigd, maar ook prachtig versierde pronkstukken en pispotten. De maker ervan woonde en werkte wellicht in Amsterdam, andere objecten zijn door de VOC aangevoerd uit Azië of zijn meegebracht door Portugese joden uit Lissabon.
Archeologen kunnen met de scherven die zij opgraven uit bodemlagen of beerputten een reconstructie maken van het verleden, van het functioneren van de stad, van het dagelijks leven van Amsterdammers. Wie maakte het aardewerk? Wie gebruikte het? Waar kwam het vandaan en wat vertellen de decoraties ons nu nog?
Stadsarcheologen zijn er in geslaagd uit vele duizenden vondsten een indrukwekkend standaardwerk samen te stellen over aardewerk uit de Amsterdamse bodem.

Amsterdam Ceramics biedt een overzicht van negen eeuwen aardewerk, van 1175 tot 2011.
Deze Engelstalige catalogus toont 1247 objecten die in Amsterdam zijn gevonden tijdens archeologisch onderzoek. Ze zijn ingedeeld in negen perioden die samenhangen met de stedenbouwkundige ontwikkeling van de stad. Voorin het boek wordt per periode in het kort de staat van de stad beschreven: de groei, de populatie, de handelsbetrekkingen, de politiek en de cultuur op dat moment.

Dr. J.H.G. Gawronski is hoofd van de afdeling Archeologie van Bureau Monumenten en Archeologie. Ook is hij hoogleraar Maritieme en urbane archeologie van de late middeleeuwen en de vroegmoderne periode, in het bijzonder de stad Amsterdam, aan de Universiteit van Amsterdam.

Dinsdag 14 februari 2012 ontvingen de burgemeester en wethouders uit handen van de auteur een exemplaar van Amsterdam Ceramics:

  Foto's: Edwin van Eis


Liefhebbers van dit boek bestelden ook

  Verder verschenen in dit genre

De Nieuwezijds Kolk en de Nieuwendijk in dertiende-eeuws Amsterdam Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2011 Laat de nacht nooit eindigen Amsterdam Canals: World Heritage
De Nieuwezijds Kolk en de Nieuwendijk in dertiende-eeuws Amsterdam
Een archeologische speurtocht
  Jaarboek Genootschap Amstelodamum 2011
103de jaarboek van het Genootschap Amstelodamum
  Laat de nacht nooit eindigen
Van discothèque tot rave
  Amsterdam Canals: World Heritage
meer info   meer info   meer info   meer info
 Boekpresentatie 'Amsterdam streethearts'

woensdag 19 juli, The Queens'Head
Geplaatst: 14-07-2017

Op woensdag 19 juli presenteren wij het boek Amsterdam streethearts waarin fotografe Shirley Agudo de kleurrijke dragcultuur van Amsterdam heeft vastgelegd, in café The Queen's Head op de Zeedijk. Vanaf 19:30 bent u van harte welkom.lees verder

Expositie Amsterdam Streethearts

Foto's Shirley Agudo te zien bij IHLIA
Geplaatst: 12-07-2017

Amsterdam Streethearts, met ruim 400 foto's van de Canal Pride, Hartjesdag en de Drag Queen Olympics, verschijnt op 20 juli. Fotografe Shirley Agudo toont een aantal van de foto's uit het boek bij IHLIA in de Openbare Bibliotheek.

OBA, 3e etage, Oosterdokskade 143, te zien van 14 juli t/m 6 augustus 2017

 lees verder

Een Franse middag met Joseph Roth in De Brakke Grond

zaterdag 27 mei, 16:00 uur
Geplaatst: 16-05-2017

Op de 78e sterfdag van Joseph Roth presenteren wij nieuwe vertalingen van zijn werk door Els Snick. In 'In het land van de eeuwige zomer' portretteert Roth Frankrijk en de Fransen in talloze reportages, brieven en essays.

De boekpresentatie zal plaatsvinden in De Brakke Grond. M.m.v. Els Snick, Bart van Loo en Ilse Lazaroms. Met muziek van Stan Maris en Emile Van Helleputte. 


Een Franse middag met Joseph Roth in De Brakke Grond
lees verder

Ga naar archief