Website gebouwd door Intronet

bestellen

ISBN 9789059373020

€ 7,50

Share |

48 pagina's

U kunt zich hier aanmelden als lid van het Genootschap Amstelodamum. U ontvangt dan voor
€ 50,- ieder jaar vier keer een maandblad en eenmaal een Jaarboek (224 pag), waarover u hier meer informatie vindt. U kunt Amstelodamum ook digitaal lezen, een abonnement is € 35,-, studenten betalen € 15,-

U kunt zich ook schriftelijk aanmelden:

Genootschap Amstelodamum
Antwoordnummer 10016 
2400 VB  Alphen aan den Rijn
(postzegel niet nodig)

Meer informatie vindt u op www.amstelodamum.nl

Amstelodamum 2011/4 okt-dec

Maandblad voor de kennis van Amsterdam


In deze editie van het Maandblad:

Een portret van Jan Six van Chandelier?
Tussen de namen van de grote Hollandse dichters uit de zeventiende eeuw, Vondel, Cats, Hooft, Bredero en Huygens, is die van de Amsterdamse dichter Jan Six van Chandelier (1620-1695) een relatief onbekende. Als eigenzinnig dichter neemt hij in de Nederlandse literatuurgeschiedenis een aparte plaats in. Vooral in de laatste decennia is de aandacht voor het dichtwerk van Six groeiende en daardoor wordt ook de nieuwsgierigheid naar de persoon van de dichter gevoed. Helaas zijn er geen geschilderde portretten van hem bekend. Een uit het derde kwart van de achttiende eeuw stammende tekening van Jan Stolker naar een zeventiende-eeuws voorbeeld is, zoals Gerdien Wuestman in dit artikel reconstrueert, een fantasieportret.

Het Tropenmuseum in Amsterdam
Op 12 oktober 2011 maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend de subsidie voor de culturele activiteiten van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) stop te zetten. Hierdoor wordt het voortbestaan van het Tropenmuseum, dat onderdeel is van het KIT, ernstig bedreigd. Het lijkt een onwerkelijk bericht. Alleen al vanwege de belangrijke historische waarde van het gebouw en de collectie, beide nauw verbonden met een deel van de Nederlandse (koloniale) geschiedenis, is het bestaansrecht van het museum onbetwistbaar. Bovendien heeft het Tropenmuseum een traditie opgebouwd in vernieuwende museale presentaties. Leonie Wingen beschijft dit Amsterdamse museum, dat misschien wel het eerste moderne museum van Nederland was.

Twintig jaar stadsecologie in historisch perspectief
Tijdens de novemberlezingen van 2010 sprak Geert Timmermans in het kader van het thema ‘Groen’ over de werkzaamheden van de stadsecologen bij de Dienst Ruimtelijke Ordening. Voor Amstelodamum plaatst hij die werkzaamheden in historisch perspectief.

Verder in dit nummer: het Amsterdam van Judikje Kiers, directeur van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder en het Bijbels Museum, en een gesprek met de vertrekkende bestuursleden Gerrit van der Plas (penningmeester) en Piet Hein Gerver (secretaris) over een kwart eeuw Amstelodamum.


Verder verschenen in dit genre

Amstelodamum 2011/1 januari-maart Amstelodamum 2016/1 januari-maart Amstelodamum 2015/4 okt-dec Amstelodamum 2010/4 oktober-december
Amstelodamum 2011/1 januari-maart
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2016/1 januari-maart
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2015/4 okt-dec
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
  Amstelodamum 2010/4 oktober-december
Maandblad voor de kennis van Amsterdam
meer info   meer info   meer info   meer info
 Boekpresentatie 'Amsterdam streethearts'

woensdag 19 juli, The Queens'Head
Geplaatst: 14-07-2017

Op woensdag 19 juli presenteren wij het boek Amsterdam streethearts waarin fotografe Shirley Agudo de kleurrijke dragcultuur van Amsterdam heeft vastgelegd, in café The Queen's Head op de Zeedijk. Vanaf 19:30 bent u van harte welkom.lees verder

Expositie Amsterdam Streethearts

Foto's Shirley Agudo te zien bij IHLIA
Geplaatst: 12-07-2017

Amsterdam Streethearts, met ruim 400 foto's van de Canal Pride, Hartjesdag en de Drag Queen Olympics, verschijnt op 20 juli. Fotografe Shirley Agudo toont een aantal van de foto's uit het boek bij IHLIA in de Openbare Bibliotheek.

OBA, 3e etage, Oosterdokskade 143, te zien van 14 juli t/m 6 augustus 2017

 lees verder

Een Franse middag met Joseph Roth in De Brakke Grond

zaterdag 27 mei, 16:00 uur
Geplaatst: 16-05-2017

Op de 78e sterfdag van Joseph Roth presenteren wij nieuwe vertalingen van zijn werk door Els Snick. In 'In het land van de eeuwige zomer' portretteert Roth Frankrijk en de Fransen in talloze reportages, brieven en essays.

De boekpresentatie zal plaatsvinden in De Brakke Grond. M.m.v. Els Snick, Bart van Loo en Ilse Lazaroms. Met muziek van Stan Maris en Emile Van Helleputte. 


Een Franse middag met Joseph Roth in De Brakke Grond
lees verder

Ga naar archief